About the project

The Ingham Health Research Institute (IHRI) (by MSJ) delivers contemporary research facilities investigating Clinical Sciences, Cancer, Injury and Rehabilitation, Population and Health Sciences and Mental Health as well as supporting Clinical Trials.

Defined by a dense urban context adjacent Liverpool Hospital, the design optimises day light and external views through transparency and openness together with a significant stair linking a collaboration space on all floors. Strategically positioned next to common areas and meeting rooms to enhance research collaboration, each collaboration space provides a highly functional, interactive environment for staff emerging from the administration floor, a biological research unit and laboratories, which include two "dry" PC-2 floors and one "wet" PC-3 floor. The roof orients photovoltaic panels to the sun while sun shading is tailored in design to address the north and east elevations. To minimise low summer sun glare from the east and the west along the southern elevation, a steel structure supports an elegantly folded aluminium screen and a glazed awning. This design component addresses both the existing HSB and the IHRI, to visually link the new and existing buildings and mark the new entry to the IHRI.